perjantai 21. syyskuuta 2007

Klubikosket ja menetetyt mahdollisuudet.

Eilen 20.9 kävin Yläisenkosken rannalla sijaitsevalla kalanviljelylaitoksella hakemassa lampeemme kirjolohia. Tietenkään en voinut välttää kiusausta istuskella ja katsella Yläisenkosken elämää muutaman minuutin ajan. Aikanaan tuon kosken kalastuoikeus oli vuokrattu paikallisille perhokalastajille. Enää ei ole näin. Raha on se joka ratkaisi tämänkin asian. Etelästä saapui ryhmä kalastajia jotka latoivat pöytään markkoja niin että se notkui. Samalla väitän, Yläisenkosken alamäki alkoi.


Lasse Heikkilän kalastusporukka hoiti erittäin hyvin Yläisenkoskea ja sen kalakantaa menneinä vuosina. Kalatussääntö oli rakennettu siten että kaikki toiminta taphtui luonnon ja kalan ehdoilla. Suurilta osiltaan tämän vuosia jatkuneen toiminnan vuoksi Yläisenkoski on yksi parhaista taimenen, harjuksen ja siian kalastuspaikoista Suomessa ellei jopa maailmassa.
Tietysti tämä on vain kuulopuhetta mutta, nykyinen kalaporukka ei hoida Yläisenkoskea niin intensiivisesti ja pitkäkestoisesti kuin Lassen porukka hoiti. Siksi on vaikea uskoa ja kuvitella että pidemmän päälle hoitamaton vesialue ja kalakanta voisi tuottaa sellaisia poikasmääriä että Yläisenkosken tulevaisuus olisi turvattu.

Edesmennyt Lauri Syrjänen oli Yläisenkoskella tuttu näky, Markku Ilves kuului tähän legendaariseen kalaporukkaan myös. Näiden herrojen ja monen muun porukkaan kuuluneen lisäksi Yläisenkoski ja sen kalat tulivat tutuiksi ympäri Suomea. Klubikoskena Yläinen on ollut aina, siis harvojen herkkuna, monien unelmissa.
Nykypäivänä Suomessa on hirveä kalastuspaine reittikoskilla ja vähän pienimmilläkin puroilla. Keski-Suomessa tämä näkyy erittäin hyvin. Huopanankoski, Kapeenkoski, Kuusaankoski, Keskinen vain muutaman vain mainitakseni on ylikalastettuja paikkoja niiden hoitoon ja istuksiin nähden. Istutukset tähtäävät vain kalaturismin kehittämiseen. Kaikki itutettu kala on käytännössä pyyntikokoista kalaa, ei pienpoikasia. Rasvaeväleikkauksilla toivotaan kalastuspaineen kohdistuvan näihin istukkaisiin. Kuitenkin nykyisellä kalastupaineella ei voida välttää sitä karhunpalvelusta jokiluonnolle mikä nyt tehdään.
Pienpoikasistutuksia tulisi lisätä rajusti, koskien kutusoraikoita pitää hoitaa jatkuvasti, kalojen lastenkamarialueita joissa ei kalasteta pitää lisätä. Reittivesien välijärvien verkkokalastusta pitää rajata rajusti. Koskien kalastussäännöt tehdään siten että C&R kalastus lisääntyy.
Kalaturismi aiheuttaa valtavaa korotuspainetta kalastuslupiin. Kalanviljelylaitokset ovat nostaneet kalan hinnan korkeammaksi kuin mitä se on kaupantiskiltä ostettaessa! Vain siksi että sitä istutetaan kalaturistien iloksi valtavia määriä. Kalastusalueiden kilpailu noista turisteista kiihdyttää näiden istutsten määrää. Oheispalvelut tuovat mukanaan muita leiveilmöitä jne.
Yritän vain tässä sanoa sitä että, jos Suomessa olis noita klubialueita enemmän niin ongelmia olisi vähemmän. Siis koskien ja kalavesien hoitoon pitäisi paneutua samoin kuin Yläisenkoski ennen hoidettiin. Klubialuiessa vain on se olennainen vika että se on harvojen herkkua mutta niitä sääntöjä voidaan kyllä soveltaa muuallekkin.Ei kommentteja: