Keskisenkoski

Keskisenkoski 8.7.2010

Keskisenkosken kunnostus ei onnistunut siten kuin sen olisi pitänyt. Koski on tumpattu täyteen kiveä ja yksi Suomen parhaista harjuksenkalastuspooleista on laitettu pilalle liialla kiveämisellä. Oikealla olevassa kuvassa Jani Väisänen kalastaa juuri tätä aluetta mutta, vesi on tällä haavaa todella korkealla vuoden aikaan nähden ja kivet eivät erotu koska ne ovat pinnan alla kaikki. Ennen tässä sijaitsi laaja sorapakka johon harjus ja taimen siirtyi ruokailemaan vesiperhosten ja koskikorentojen aloittaessa kuoriutumisensa. Nymfiä uittamalla ja lirkkimällä tästä sai aina erinomaisesti harjusta ja taimenta. Harjukset olivat melkein poikkeuksetta + 40 cm koko luokkaa parhaimpien ylittäessä 50 cm maagisen rajan. Tulevaisuus näyttää kuinka hyönteismaailma toipuu ja löytääkö harjus uudelleen nämä syönnösalueet. Nyt se oli täysin tyhjä harjuksista ja tilalla oli noin 25 cm istukas taimenia.

Alavirta on parempi kuin ennen, niska-alue ei

Alavirrassa kunnostus on onnistunut paremmin. Virtaus on säilynyt hyvänä ja kosken loppuun muodostuu hyvä stoppari joka kerää kaloja ruokailemaan. Tässä kohden tulee olemaan tyypillinen suurtaimen alue, kärkikivestä alaspäin.

Niska taas on tehty samalailla kiveämällä kuin saunan edusta. Liikaa kiviä lisätty ja kalastaminen matalalla vedellä ei ole enää mielekästä. Kuitenkaan niska ei ole niin huono kuin tuo saunan edusta on. Niskalla oli tällä kertaa taimenta reilusti. Rasvaevällisiä jokainen jonka sain mutta vain yksi mitallinen ja muut alamittaisia kokoluokkaa 25 - 35 cm. Yksi noin 55 cm tarttui pienenuoman koivun luota ja pysyi kiinni noin 3 - 4 min jonka jälkeen irtosi. Evällinen oli tämäkin koska katselin kalaa noin parin metrin päästä ja värit olivat alkuperäisasukkaalle ominaiset sekä muoto pullean lihaksikas. Varmistamatta tämä kuitenkin jäi siimojen tullessa silmille larvan irrotessa suupielestä. Jani oikealla olevassa kuvassa katselee karkaavan taimenen perään. Tälläinen oli myös minun ilmeeni menetettyäni nätin kalan.

Kaiken kaikkiaan on odotettava pari kolme vuotta jotta voi sanoa viimeisen sanan kunnostuksen onnistumisesta. Kuinka koski palautuu ronskista käsittelystä ja kuinka kalastaminen sujuu matalan veden aikana. Syntyykö virtaan ei toivottuja seisovanveden allikoita ja miten muutoinkin kalat ottavat kosken jälleen omakseen.