keskiviikko 2. huhtikuuta 2008

WFFC 2008 New Zealand

Tässä tulee matkaraportti MM-kilpailuista 2008 Uudesta Seelannista.

Aloitimme matkan 9.3 Helsingistä ja ensimmäinen etappimme oli Bangkok, kuvassa VA alias Jäälin Susi, Jakke, Japi ja Ola Salon Seudun Sekoittajista vaatteen vaihdossa Bangkokin kansaivälisellä lentokentällä.

Kävimme Bangkokissa paikallisessa ostoskeskuksessa ostoksilla ja syömässä. Vaihtomme seuraavaan koneeseen oli vasta 10 h päästä joten aikaa oli. Seuraavana pysähdyspaikkana oli Melbourne, F1 kisojen koti. Melbourneen lento oli pitkä, mutta mieli pysyi korkealla. Seuraavaksi kohteena oli jo Auckland New Zealand ja pohjoissaari. Perillä meitä oli vastassa kaksi herrasmiestä kisaorganisaatioista jotka toivottivat meidät lämpimästi tervetulleiksi maahan. Samat herrat toivat meille vuokrabussin jolla teimme matkaa kohti päämääräämme

Rotoruan kaupunkia.

Seuraavasta http://www.rotoruanz.com/ linkistä pääset kaupunkin virallisille sivuille ja sieltä löytyy arvokasta tietoa matkailijalle.


Rotoruassa vietimme kaksi ensimmäistä viikkoa Accolade Lodge nimisessä motellissa http://www.accoladerotorua.co.nz/ voin varauksetta suositella paikkaa. Palvelu oli loistavaa ja omistaja pariskunta on todella mukavaa väkeä.

Accoladessa on wlan, pesulapalvelu joka oli mielestäni edeullinen ja erinomainen sijainti katsoen sijoittumista Rotorua palveluihin. Myös spa-allas löytyy. Sitä ei ikävä kyllä ollut aikaa käyttää, aika meni suurimmalta osaltaan kalastamiseen niin kuin sen oli tarkoituskin.

Jos tarvitse matkaasi varten tietoa Rotoruasta ja majoituspalveluista niin yllä olevat linkit auttavat varmasti. Samoin google löytää helposti kaiken aiheeseen liittyvän oleellisen tiedon.

Rotoruan kartan löydät tästä linkistä, kartta.

Kalastaminen ja siihen liittyvät palvelut

Oppaamme Mike Davis on co-owner kalastustarvikkeita ja myös metsästystarvikkeita ym muuta myyvässä liikkeessä Hunting & Fishing New Zealand. Mike hoitaa opastamisen ohella myös valokuvauksen ja muun tarpeellisen ja oleellisen mitä kalastukseen ja materiaalihankintoihin on tarvetta. E-maili kaupalle on rotoruahuntingandfishing@xtra.co.nz tarvittaessa voit ottaa yhteyttä kauppaan jo ennen matkalle lähtöäsi.

Kalastusoppaana Mike on vertaansa vailla, taksa on kova mutta mielestäni jokaisen dollarin arvoinen. Mike tuntee pohjoissaaren kuin omat taskunsa ja samoin saaren joet ja järvet. Kaupasta saa todella edullisesti hyviä ottiperhoja jos itse ei viitsi niitä sitoa. Yksi eniten kilpailussa käyttämästämme perhosta on ostoperho Miken kaupasta. Kumijalkanymfi joka varmasti toimii myös tällä Suomessa. Tämä testataan pian.


Joet joilla ei ollut nimeä

Ensimmäisenä aloitimme kalastamisen joella jonka nimeä en muista. Joki oli meidän olosuhteisiin verrattuna suurimmalta osaltaan melkein puro. No onneksi sillä ei ollut kalojen koon tai runsauden kanssa mitään tekemistä. Uudessa Seelannissa oli loppukesä ja koko kesän aikana ei ollut juuri satanut ollenkaan. Tämän vuoksi jokien ja järvien vesi oli todella matalalla ja osaltaan vaikeutti varsinkin isompien kalojen saantia.

Seuraavana päivänä matkasimme pohjoissaaren pohjoisosaan joelle jonka nimeä emme kukaan muista. Tähän muistamattomuuteen ei ole syynä kemialliset aineet vaan, nimet Uudessa Seelannissa ovat todella omistuisia. Kyseessä oli kuitenkin freestone creek vuolainen viroineen ja koskineen, kivirantoineen ja korkeine vuorineen. Maisema oli upea. Alla kuvassa VA ja tämän joen pirteä asukki. Muistaakseni isoimmat kalat tältä joelta oli 55 - 60 cm kirjolohia. Kalajoen sijoittuminen virrassa oli mielestäni aivan verrattavissa omiin kotoisiin olosuhteisiimme. Virran sivut ja kiventakusten peilit ja niiden loppuosat olivat varmoja kalojen olinpaikkoja. Niitä löytyi myös hidasvirtaisista joen osista. Suvannoissa kalastaminen vaati pientä varovaisuutta liikkumisen suhteen mutta, muutoin kala ei meilestäni ollut sen arempaa kuin normaalistikaan.

Kahlaamiseen kannattaa kiinnittää huomioita. Uudessa Seelannissa obn erittäin tiukat bio security määräyksent ja esim. huopapohjaisia kahluukenkiä ei sinne saa viedä mukanaan. Kenkien pitää olla kumipohjaisia. Tällöin kannattaa kiinnittää huomiota siihen että kenkien pohjamateriaalina oleva kumi ei ole liian kovaa ja että pohjassa olevat nastat ovat tarpeeksi suuret, tungsten nastat. Tällöin et liukastele kivillä joissa on paljon levää ja limaa.

Whirinaki river
Whirinaki river oli seuraava kohteemme, tämäkin joki oli freestone creek. Aloitin kalastamisen sillalta ylöspäin ja sainkin heti tartutettua muakavan kokoisen kirjolohen eli rainbow troutin. Kalalla virtaa riitti ja meno oli sen mukaista, 55 cm noin oli mittaa ja painoakin tarpeeksi. Whirinaki oli loistava joki, se polveilee komean kumpuilevan maaston halki ja tarjoaa lukuisia virtapiikkejä ja pitempiä koskimaisia kalapaikkoja. Syviä spotteja on myös kiitettävästi. Whirinakin vesi on vähän rusehtavaa mutta muutoin kirkasta. En tiedä johtuuko tämä jostain ilmiöstä vai on vesi aina saman väristä. Kalastusta se ei haitannut yhtään. Voin suositella Whirinakinlla käyntiä ilman muuta jos alueella vierailet.

Tietääkseni Irlannin joukkue harjoitteli kyseisellä joella kisamittaisen ( 18 - 25 cm ) kalan ongintaa koska sitä siellä todellakin riitti. Tähän harjoitteluun olisi ollut syyytä meidänkin joukkueellamme. Mutta voitte kuvitella ainakin ensimmäisinä Uuden Seelannin päivinä kumpaa kalaa kalastat mieluummin 20 cm mittaista vai 50 - 60 cm mittaista jota sitäkin riitti aivan riittävästi. Sain whirinakilta ihan kiitettävästi kalaa myös taimenia joista suurin ei kuitenkaan yltänyt kuin noin 45 cm mittaan. Mittaa joella on ja kalapaikkoja riittää vaikka väkeä olisi enemmäkin kalalla. Uudessa Seelannissa on paljon karjaa ja sen mukana paljon sähköaitoja, kannattaa muistaa että ne saattavat olla päälle kytkettyinä. Näitä aitoja oli myös tällä joella mutta onneksi ei niissä virtaa ollut.

Jatkoa seuraa pian .......Rangitaiki riverEi kommentteja: